Ruiten krabben, glijpartijen en slecht zicht


Met deze tips ga je snel en veilig op pad in de winter

Het is winter! Dat betekent dat je als weggebruiker geregeld te maken hebt met beslagen of bevroren ruiten, gladde wegen en slecht zicht. (Verkeers)omstandigheden die soms voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Daarom voert het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) de komende maanden de wintercampagne. Weggebruikers krijgen handige tips, zodat ze in de winter snel en veilig op pad kunnen.

Veilig op pad gaan, begint met goed zicht. Dat is niet alleen veilig, maar ook verplicht. De politie mag je bekeuren als je onvoldoende zicht hebt. Zorg daarom dat je ruiten (voor, achter en zij) en spiegels goed schoon zijn.

Bevroren en beslagen autoruiten

Bij bevroren autoruiten denk je waarschijnlijk meteen aan krabben. Maar er zijn ook sprays die de autoruit ontdooien. Dat scheelt bevroren vingertoppen. En tijd natuurlijk. Een ijsdeken kan ook helpen om een bevroren voorruit te voorkomen.
Condens op de ruiten verdwijnt het snelst door de airconditioning aan te zetten. Heb je die niet? Dan helpt het om de verwarming zo hoog mogelijk te zetten en de blazers op de voorruit te richten. Natuurlijk kun je je ruiten ook droog wrijven met een doek of zeem.

Glijpartij voorkomen

Autorijden over gladde wegen kan behoorlijk verraderlijk zijn. Het is misschien een open deur, maar zeker in de wintermaanden is het belangrijk alert te rijden. Gladheid ontstaat namelijk niet alleen bij ijzel, maar het kan ook glad zijn bij regen, blad of modder op de weg. Door met winterbanden te rijden, houd je in alle situaties meer grip op de weg.

Verlichting aan

In de winter is het overdag donkerder en zijn de weersomstandigheden slechter. Het is daarom belangrijk om áltijd autoverlichting aan te zetten. Ook overdag? Ja, dat is wel zo veilig. Zo ben je bij bijvoorbeeld een onverwachte plensbui automatisch goed zichtbaar.

Ben je Bob, zeg het hardop

En niet onbelangrijk in de winter en rondom de feestdagen: het aanwijzen van een bob. Een borrel tijdens kerst. Een ballonnetje tijdens oud en nieuw-feestje. Gezellig, maar niet als je nog moet (auto)rijden of fietsen. Neem daarom geen onnodig risico en spreek van tevoren af wie de Bob is. Dan komt iedereen weer veilig thuis.

Wintercampagne

De wintercampagne van het VVBD is de komende tijd te zien en te horen via borden langs de weg, posters, radiocommercials, social media, online banners en reclame op tankstations. Kijk voor meer informatie ook op www.opwegindewinter.nl.