Nieuwsberichten
Boeren uit het gebied Roden-Leekstermeer en Esdorpenlandschap Norg namen in december deel aan een workshop verzorgd door René Jochems. De workshop ging over ‘Gezonde Bodem en Bedrijfsvoering’.
25 Agrariërs in Drenthe en Groningen werken samen aan de terugkeer van boekweit. De pachters zijn enthousiast over de eerste resultaten. Het Boekweitproject is één van de projecten uit het programma Boer Burger Natuur Drenthe, waarin agrariërs zoeken naar impulsen voor natuurinclusieve landbouw.
The Guardian heeft in een artikel aandacht voor het boekweitproject. De krant publiceert een reeks over biodiversiteit. Het artikel over de boekweitteelt in het noorden van Nederland heet: ‘Glutenvrij en insectvriendelijk: boekweit keert terug naar Nederlandse boeren’.
Kruidenrijk grasland heeft allerlei voordelen, niet alleen voor de biodiversiteit maar ook voor de boer en de koe. Er is daarom steeds meer interesse voor kruidenrijk grasland. Tijdens de bijeenkomst delen melkveehouder Hans Vetketel, Landschapsbeheer Drenthe en AND hun ervaringen en kennis. Wat zijn de voor- en nadelen van kruidenrijk grasland? Hoe past het binnen de bedrijfsvoering? En hoe zit kruidenrijk grasland in de ecoregeling binnen het nieuwe GLB?
Tijdens de bijeenkomst 'Kruidenrijk grasland' op 29 november a.s. staan deze vragen centraal.
Een kennismaking met agroforestry in de melkveehouderij. Agroforestry wordt steeds vaker genoemd als duurzame en innovatieve vorm van landbouw die een positieve bijdrage kan leveren aan onder meer biodiversiteit, klimaat en de aantrekkelijkheid van het landschap. Maar wat is het, hoe kun je het toepassen in je huidige bedrijfssysteem en past het bij jou als ondernemer?
Uitmijnen is een geschikte methode om landbouwgrond om te vormen naar soortenrijk grasland. Daarmee is uitmijnen goed voor de natuur, maar kun je er als melkveehouder ook wat mee?
Kruidenrijk grasland is goed voor de bodem, het klimaat en de biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen ontstaat er meer bodemleven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.
Het project ‘herintroductie van de teelt van boekweit in Drenthe’ gaat van start. Dit project is onderdeel van programma Boer Burger Natuur Drenthe, waarbij landbouw-, natuurpartners en de provincie Drenthe samenwerken aan natuurinclusieve landbouw.
Afgelopen week werd een onderdeel van het project Boer Burger Natuur Drenthe gebied Roden Leekstermeer uitgevoerd. Boeren en vrijwilligers kregen cursus landschapsonderhoud Houtwallen en -singels van Landschapsbeheer Drenthe.
Geniet jij ook van een natuurrijk gebied en een waardevol landschap? Wil jij weten wat boeren daaraan bijdragen en hoe natuurinclusief boeren in de praktijk werkt? En ben je benieuwd welke ontwikkelingen er spelen in het landelijk gebied?